ارزش گذاری اختراعات
در دنیای امروزی، ارزش داراییهای فکری شرکتهای بزرگ و پیشرو، بسیار بیش از داراییهای فیزیکی است و به همین دلیل نمیتوان از این رخداد مهم غفلت کرد؛ از طرفی ارزشگذاری داراییهای فکری، امری جدید و البته بسیار پیچیده است، چراکه بایستی برای یک دارایی معنوی، ارزشی مادی تعیین نمود.
باتوجه به جایگاه امروزی دارائی های فکری در تجارت جهان ونقشی که این دارائی های ارزشمند می تواند در توسعه و کسب درآمد بیشتر برای بنگاه های کوچک و بزرگ اقتصادی در تمام نقاط دنیا داشته باشد، مدیریت این نوع دارائی ها از اهمیت بسزایی برخوردار شده است.
امروزه سرمایه گذاری مخاطره پذیر در نتیجه به اشتراک گذاشتن دارائی های نامشهود سرمایه گذاران به وقوع می پیوندد، که این امر باتوجه به شرایط فعلی ایران و همچنین نیاز به خرید و انتقال فناوری و توسعه صنایع پیشرفته، به طور روزافزونی براهمیت این موضوع می افزاید.
از این رو باشگاه نوآوری و فناوری یونسکو-ایران با استفاده از تمام ظرفیت های بالقوه نخبگان و محصولات فناورانه و در فراهم آوردن زمینه حمایت های مادی و معنوی از این محصولات و با تکیه بر دانش فنی و حضوراساتید بنام در فضای داخلی و خارجی هدف خود را در راستای خدمت به نخبگان و محصولات فناورانه برای تجاری سازی و ارزش گذاری واقعی محصول بنا نهاده است.
امروزه که اقتصاد در مسیر جهانی شدن گام برمی دارد، موسسات تولیدی و خدماتی، حتی اگر تمام فعالیت اقتصادی خود را در چارچوب مرزهای ملی نیز محدود کرده باشند، برای بقا ناگزیرند که کالا و یا خدمت خود را با کیفیت و قیمت رقابتی جهانی عرضه کنند. برای امکان ارائه کالاها و خدماتی با قیمت و کیفیت رقابتی و بقا، در این بازار، موسسات تجاری ناگزیرند بااتخاذ یک راهبرد تجاری مستمر، همواره هزینه های تولید را کاهش دهند و با بالابردن کیفیت کالاها و خدمات، سهم خود را در بازار حفظ کنند و برآن بیفزایند.
نیل به این مقصود ممکن نیست مگر از طریق:
- سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه(R&D) ؛
- بهره گیری از فناوریهای نو؛
- توسعه مدیریت دانش؛
- ایجاد و به کارگیری طرحها و ایده های نو؛
- بازاریابی کارآمد کالاها و خدمات.
به همین منظور این باشگاه در بخشارزش گذاری اختراعات و استارت آپ اقدام به تشکیل تیمی از معاونت های مختلف علمی،پژوهشی و دانشگاهی داخلی و بین المللی برای ارزیابی و ارزش گذاری محصولات فناوری و نوآوری و شرکتهای استارتاپی کرده است تا بتواند فضای موجود را به عنوان ابزاری قدرتمند در تصمیمگیری و سیاستگذاری برای تخصیص منابع و بودجه و اولویت بخشی به برنامهها و پروژههای تحقیقاتی و اجرایی برای مخترعان و شرکت های استارتاپی صورت دهد.
* ارزشیابی اختراع
پس از ثبت اختراع توسط پژوهشگریا محقق ضروری است که اختراع ارائه شده از جنبه های مختلف مورد ارزشیابی قرار گیرد. ارزشیابی اختراع اولین مرحله تجاری سازی اختراع است و INVENTION SCREENING نامیده می شود.
خدماتی که در این بخش ارائه خواهد شد:
* بررسی بازار هدف و میزان استقبال از اختراع
* بررسی مزیت های استفاده از اختراع برای مصرف کنندگان
* بررسی نیاز مصرف کنندگان به اختراع
* بررسی سهم اختراع از بازار
* بررسی گروه های مصرف کننده اختراع (MARKET SEGMENT)
* بررسی روند فروش اختراع در آینده
* بررسی سیر فروش و چرخه حیات اختراع در بازار
* بررسی ساخت و تولید اختراع از لحاظ فنی
* بررسی عکس العمل رقبا (فرآورده، کالا یا خدمات رقیب) در قبال عرضه اختراع
* بررسی سود دهی اختراع پس از تولید و عرضه به بازار
* روش ارزش گذاری:
ارزش حق اختراع را باتوجه به اطلاعات موجود در زمان ارزشگـــذاری می توان بااستفاده از رویکرد هایی مانند رویکرد بازار،هزینه ای و درآمدی تعیین کرد.
* فاکتورهای مهم در تعیین ارزش:
۱.منبع ایده اولیه؛
۲. مدت زمان صرف شده برای تبدیل ایده به محصول؛
۳. انحصاری بودن؛
۴.مدت زمان اعتبار حق اختراع؛
۵.طول عمر اختراع با توجه به نیاز بازار؛
* فاکتورهای مهم در تعیین ارزش:
۱. حسن سابقه؛
۲. شهرت فعلی آن در بازار؛
۳. قابل استفاده بودن در زمان آینده؛
۴. انحصاری بودن؛
۵. میزان درآمدزایی؛
ارزش گذاری استارتاپ ها
یکی از مهمترین عوامل موفقیت هر استارتاپ، جذب میزان سرمایه مناسب در زمان مناسب و با شرایط مناسب است.
اگر به اصول ارزشگذاری استارتاپ مسلط نباشید، معمولاً قرارداد افزایش سرمایهی غیرمنصفانهای به شما تحمیل خواهد شد که باعث از دست دادن انگیزه برای موسسین و یا رسیدن به بنبست در دورهای بعدی جذب سرمایه خواهد شد.
اما بیشتر آنها برای اینکه بتوانند سرمایه خود را گسترش دهند، شروع به سرمایهگذاری در حرفههای مختلف میکنند. افزایش سرمایه از مهمترین اهداف مردم است که برای آن سالها تلاش بیوقفه میکنند.
اما باید بدانید که اصلا دلیل استفاده از ارزشگذاری در این راه چیست و چرا از آن استفاده میکنند؟ درصد سهامی که به یک سرمایهگذار خطرپذیر واگذار میشود، وابسته به ارزشگذاری استارتآپها، قبل از جذب کردن سرمایه و میزان سرمایه دریافتی میباشد.
به همین دلیل است که تعیین کردن دقیق ارزش این استارتآپ میان سرمایهگذار و بنیانگذاران بسیار حائز اهمیت قرار دارد و به آن تاکید میشود.
از این رو باشگاه نوآوری و فناوری یونسکو-ایران با استفاده از روشها بسیار پیچیده و با داشتن دانش و تجربه کافی و استفاده از ابزارهای علمی و اجرایی داخلی و بین المللی برای بررسی ویژگیهای درونی استارتآپها برآن است تا بتواند به بهترین شکل و با استفاده از اصول حرفه ای این مهم را عملیاتی و اجرایی کند.
* دلایل ارزشگذاری استارتآپها:
قطعا برای اینکه ارزشگذاری صورت بگیرد، دلایل منطقی و مهمی وجود دارد تا بتوان به نتیجه مطلوب و موفقیت چشمگیری دست پیدا کرد.
دلایل استفاده از ارزشگذاری استارتآپها به شرح زیر است:
- یافتن ارزش معامله در هنگام خرید یا فروش شرکت
- جذب سرمایه
- ادغام و تملیک شرکتها
- همکاری مشترک
روشهای ارزشگذاری استارتآپها:
۱. روشهای مبتنی بر دارایی
۲. روشهای مبتنی بر جریانهای نقدی
- روش جریانهای نقد تنزیل شده
- روش سرمایهگذار خطرپذیر
- روش شیکاگو
- روش گزینههای موجود
۳. روشهای نسبی
- روش ارزشگذاری نمونه کاوی تحلیلی
- روش ارزشگذاری ضرایب
- روش ارزشگذاری ارزش منصفانه بازار
- روش ارزشگذاری مقایسهای
۴. روشهای کیفی و شهودی
- روش ارزشگذاری کارت امتیازدهی
- روش ارزشگذاری دیوبرکس
- روش ارزشگذاری تجمیع عوامل ریسک
- روش ارزشگذاری همنوایی
* مراحل مهم در توسعه استارتآپ
- از ایده تا رسیدن به نقطه سربهسر
- رشد سریع
- تثبیت و بلوغ
- ورود به بازارهای عمومی